MALATYA, ZEMİNİNE UYGUN BİR ŞEKİLDE İNŞA EDİLMELİ

MALATYA, ZEMİNİNE UYGUN BİR ŞEKİLDE İNŞA EDİLMELİ

Malatya Kent Konseyi Afet Araştırmalar Temsilcisi Zeki Boyraz, Malatya Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Deprem Sonrası Malatya’nın Geleceği” konulu çalıştayın ardından yayınlanan raporu değerlendirdi. 

Prof. Dr. Boyraz, “Depreme hazırlıklı olmak için yapmış olduğumuz imar planları üzerine işlemiş olduğunuz yapı stokunu dikkate almamız gerekir. Yapı stoku anlamında önemli incelemeler ve risk analizleri tam anlamıyla yapılmalı ancak Malatya’nın batısındaki yeni yapılmış binalarda 2000 yılı ve 2007-2018 yılı deprem yönetmenliğine göre yapılan binalarda yıkım oranlarının düşük olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Boyraz, diğer illere göre Malatya’daki can kaybının az olmasının sebeplerinden bir tanesi de Malatya’nın batısındaki yeni yapılmış binaların hasar almalarına rağmen, yıkılmamasından kaynaklı olduğunu, Bostanbaşı, Karakavak, Çilesiz mahallelerinde yoğunlaşan yüksek katlı konutların buna örnek olarak verilebileceğini söyledi. 

Boyraz: Kentsel Dönüşüm Hayati Bir Önem Taşıyor

Kentsel dönüşümün hayati bir önem taşıdığını söyleyen Boyraz; “2000 yılı öncesi yapılan binalar ciddi hasar aldı. Bu binalarda uygulanan inşaat tekniklerinin incelenmesi gerekir. Özellikle Malatya’da yıkımın olduğu yerler Saray Mahallesi, Sıtmapınarı çevresi, Kışla caddesi ve çevresi, Akpınar ve merkezinin tamamı, çevre yolu alt kesimlerini tek tek incelediğimiz zaman bu bölgelerdeki binaların yapı tarihlerine bakmak ve yapı tekniklerine dikkat çekmek gerekiyor. Kentsel dönüşüm kapsamında var olan eski binaların doğal afetlerden önce analizlerinin yapılması ve yenilenmesi gerekir. Bizim kentsel dönüşümde anlatmış olduğumuz şey zaten budur. Kentsel dönüşüm yıkılmaya yüz tutmuş binaların önceden analizlerinin yapılması ve bunların yenilenmesi, canlanması gerekir. Maalesef kentsel dönüşüm faaliyetleri yeterli hızda yapılmıyor. Bu anlamda en kısa sürede yapılabildiği kadar bu tarz binaların dönüşümlerinin yapılması gerekiyor” diye belirtti. 

Boyraz, “Özellikle bizde can kaybının az olmasının sebebi binaların depreme karşı dayanıklı bir performans göstermeleridir. Binalar ciddi hasar aldı. Binaların yüksek hasar almasında özellikle zemin taşınmış alivyal araziler üzerine binalar inşa edilmesi, bu zemin üzerine inşa edilmiş binaların teknik olarak ona göre geliştirilmemesi, bodrum katların ona göre dizayn edilmemesi ve aynı zamanda deprem perdelerinin ona göre uygulanmaması en büyük etkenleri oluşturmaktadır.

Boyraz, Malatya’nın gelecek planlamasında günümüzde yaşadığımız birçok sorunla karşılaşılmaması için herkesin çok titiz bir şekilde çalışması, ortak akıl mekanizmalarının iyi işletilmesi ve Malatya’nın zeminine uygun bir şekilde inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Galeri

;