“Sivil Toplumu Anlamak” Paneline Yoğun İlgi

“Sivil Toplumu Anlamak” Paneline Yoğun İlgi

Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği tarafından Sivil Toplum Örgütlerinin kapasitelerini geliştirmek ve yerelde hizmet üreten STK’ların varoluşsal amaçlarının aydınlığa kavuşturulması konusunda bir kanaat oluşturmak amacıyla “Sivil Toplumu Anlamak” konu başlığında “Sivil Toplum Nedir?” ve “STK’ların Toplumsal ve Siyasal Açıdan Önemi” konu başlıklarının ele alındığı bir panel düzenlendi.
Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdullah Pektaş, Kamu Kurum ve Kuruluş Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Mahalle Muhtarları, Üniversite öğrencileri, sunumlarını yapmak üzere İnönü Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Gökhan Tuncel, İnönü Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç.Dr. Oğuzhan Göktolga katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra konuşmalarını yapan Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdullah Pektaş,  Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket İsterim”  şiirini okuyarak, özellikle son dönemlerde ülkemizde yaşanan terör olaylarını kınadığını, birlik ve bütünlüğümüzün korunması için sağduyulu davranmamız gerektiğini vurguladı. 
Pektaş,  Sivil Toplum Kuruluşlarının toplum ve devlet arasında önemli bir bağ oluşturduğunu söyleyerek, sivil toplumun, toplum içinde bilinçli, örgütlü, toplumun hak ve hürriyetlerini, ekonomik ve siyasal özgürlüklerini savunan yapılar olduğunu ifade etti.
Osmanlı dönemindeki ahilik teşkilatının devlet-toplum ilişkisi bakımından iyi bir örnek olduğunu söyleyen Pektaş,  “Ahi teşkilatı Osmanlı İmparatorluğunun halkı ile bütünleşmesini toplumun bir arada barışık yaşamasına önemli katkıda bulunmuştur. Öyle ki batı medeniyetleri bu konuda Osmanlının vakıf sistemini örnek alarak ülkelerinde uygulamaya koymuşlardır” dedi.
Paneli yöneten Kent Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Batar, son zamanlarda STK’ların hem kavramsal hem de faaliyet alanı olarak karmaşık ve muğlak bir nitelik aldıklarını, yaşanan karmaşıklığı önlemek ve yerelde hizmet üreten STK’ların varoluşsal amaçlarının aydınlığa kavuşturulması konusunda bir kanaat oluşturmak amacıyla “Sivil Toplumu Anlamak” başlığı altında bir proje hazırladıklarını söyledi. 
Batar, “ Kent paydaşlarının en önemli aktörleri arasında olan STK’ların yerelde daha etkin ve verimli bir şekilde hizmet üretebilmesini kolaylaştırmayı amaçlayan bu çalışma Kent Konseylerinin önemli görevleri arasında yer almaktadır” dedi. 

İyi İnsan İyi Toplumda Yetişir”
“Sivil Toplum Nedir?” konusunda sunumlarını yapan Doç Dr. Gökhan Tuncel, sivil toplumların ortaya çıkışları ile ilgili bilgi aktardı. Bireylerin özel alan, sivil alan ve kamusal alanlarda yaşadıklarını belirten Tuncel, sivil alan denilen kesimin eşitlik ve gönüllülük ilkesi üzerinde oluşan bir alan olduğunu ifade etti. Tuncel, sivil toplum kuruluşlarının insanların ihtiyaçlarından dolayı ortaya çıktığını, siyasal iktidar veya devletin insanların ihtiyaç ve beklentilerini karşılayamama durumunun sivil toplumu ortaya çıkmasına sebep olduğunu söyledi.  
Sivil toplumun gelişimi için gerekli koşullara değinen Tuncel,  “Farklı fikirlerin zenginlik olarak kabul edildiği bir ortam, sorumluluk sahibi insanlar, siyasal alanın sivil toplumu koruyacak bir alan olması ve örgütlülük düzeyinin yüksek olduğu bir ortam sivil toplum için önem taşımaktadır” dedi.
Sivil toplum kuruluşlarının siyasal, ekonomik ve sosyal alanlarda faaliyetler yürütebileceğini ifade eden Tuncel, batı ve doğu medeniyetlerinde sivil toplumların birbirlerinden farklı olduğunu, batıda sivil toplumların ekonomik alan üzerine inşa edilirken, doğuda daha çok ahlaki değerler üzerine inşa edildiğini vurguladı.
STK’ların toplumsal ve siyasal açıdan önemi hakkında konuşan Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Göktolga, sivil toplum kuruluşlarının resmi kurumlar dışında ve bunlardan bağımsız olduklarını, amaçları doğrultusunda farklı konularda buluştuklarını, üye ve çalışanlarının gönüllülük esasına göre kar amacı gütmeden faaliyet gösterdiklerini, gelirlerinin bağışlar ve üye aidatları ile sağlayan kuruluşlar olduklarını söyledi.
STK’ların toplumsal açıdan önemine değinen Göktolga, iyi insanın iyi toplumda yetişeceğini vurgulayarak, STK’ların iyi toplumun oluşabilmesi için önemli olduğunun altını çizdi. STK’ların toplum içinde örgütlü olabilme ve bunun gücünü kullanabilme, toplumsal bütünlüğe katkı sunma ve bireylerde aidiyet duygusu oluşturma, toplumsal dayanışmayı kuvvetlendirme adına önemli rolleri olduğunu kaydetti.
STK’ların siyasal açıdan önemini de anlatan Göktolga, “Katılımcı demokrasi, rejimin meşrutiyetini sağlaması, parti içi demokrasinin güçlenmesi, gücün tek bir elde toplanmasını önlemek, şeffaflık ve hesap verebilirlik adına STK’lar siyasal açıdan büyük önem taşımaktadır” dedi.
Programın soru cevap bölümünde katılımcılar panelistlere konu ile ilgili çeşitli sorular yönelttiler. Programın sonunda Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdulllah Pektaş tarafından Doç.Dr. Gökhan Tuncel’e ve Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Göktolga’ya teşekkür plaketi takdim etti. 

Galeri

;